Zimní Hrušková Galetka S Karamelovou Polevou

Střední
Levný
Hodně

Příprava

Z ingrediencí si připravíme drobivé máslové těsto, je důležité, aby bylo máslo studené! Máslo a mléko zpracujeme v mixéru, poté přidáme vajíčko, sůl a cukr. Vykynuté těsto položíme na pomoučenou pracovní desku, rychle těsto prohněteme, zabalíme do fólie, vložíme do lednice a necháme odpočinout. Během té doby rozpustíme 6 dkg másla a necháme jej zhnědnout: na středním stupni zahříváme máslo do té doby, dokud trochu nezhnědne a nemá ořechovou vůni. Poté okamžitě stáhneme zohně a přidáme vanilková semínka. Vytáhneme těsto zlednice a na pomoučené desce jej vyválíme do 2-3 cm tloušťky. Navineme ho na váleček a přeložíme na plech. Hrušky nakrájíme na tenké plátky a navrstvíme je na těsto tak, aby po stranách zůstalo přibližně 10 cm volných. Trošičku ovoce posolíme, posypeme hnědým cukrem, a nakonec polijeme zhnědlým vanilkovým máslem. Na závěr konce těsta přehneme směrem na ovoce a vytvoříme okraje široké přibližně 5-6 centimetrů. Těsto natřeme trochou vody s vyšlehaným vajíčkem. Vložíme do trouby a pečeme 40 minut na 190 stupních. Po vyndání ztrouby ochladíme (musí být vlažné), nakrájíme na plátky a podáváme. K přípravě polevy ohřejeme vmalém hrnci sladkou smetanu, přidáme vanilková semínka a necháme odstát. Vdalším hrnci zkaramelizujeme 10 dkg cukru. Když cukr získá jantarovou barvu, přilejeme směs vanilky se smetanou. Na středním stupni mícháme do doby, dokud se cukr zcela nerozpustí, poté přidáme máslo a sůl. Necháme vychladnout a během servírování polevou natíráme galetky.

zpět na seznam