Žemlovka S Tvarohem, Meruňkami A Sněhovou Čepicí

Světlý
Střední
Hodně

Příprava

Kulatou formu poctivě vymažeme máslem. Do misky si nalijeme smetanu a mléko a promícháme s vanilkovým cukrem. Rohlíky nebo vánočku nakrájíme na plátky a namáčíme je ve smetanovém mléce.

Do formy si na dno dáme vrstvu nasáklého pečiva a připravíme si tvarohovou náplň. Tvaroh utřeme se žloutky, cukrem (množství cukru dejte podle chuti), s vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Tvarohovou směs navrstvíme na pečivo do formy a na ní poklademe meruňky nebo jiné ovoce, např. jablka s vanilkovým cukrem a rozinkami, a zakryjeme vrstvou namočeného pečiva. Pokud máme vyšší zapékací formu, můžeme ještě vrstvit dále.

Žemlovku pečeme asi 30 minut při 180 °C, až povrch zezlátne, poté vyndáme, poklademe plátky másla a sněhem vyšlehaným ze tří bílků a krátce shora zapečeme, aby byla čepice také do zlatova.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam