Rýžový Pudink

Střední
Střední
Hodně

Příprava

Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme z něj semínka a přimíchám je k mléku. Přidáme i vanilkový lusk a na mírném ohni povaříme. Rýže se za 25-30 minut uvaří doměkka a vsákne do sebe většinu mléka. Občas je třeba promíchat. Jakmile je rýže měkká a pudink hustý, sundám ho z ohně a vyndám vanilkový lusk. Vmícháme šlehačku, cukr, vanilkový cukr, sůl, žloutky a skořici. Vrátíme na oheň a prohřejeme (nemusí se vařit). Hmotu rozdělíme do 6 ohnivzdorných misek, misky položíme do hlubokého pekáče. Přilijeme tolik vody, aby sahala do poloviny výšky misek. Pečeme přibližně 15 minut, až povrch ztuhne. Vyndáme trouby a necháme alespoň 10 minut odpočinout. Povrch každé misky posypeme jednou lžící cukru a otevřeným plamenem ho zkaramelizujeme. Tento proces lze udělat i v troubě. Misky musíme uložit do trouby co nejblíže ke grilovací mřížce (krusta ale nebude tak rovnoměrná, jako s flambovací pistolí). Servírovat můžeme vlažně. Chutnější je, když pudink před karamelizací dáme na 1-2 hodiny do lednice. Na vršek zkaramelizované cukrové krusty můžeme položit malinu.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam