Profiterol

Příprava

Máslo a margarín dáme vařit do hrnce s vodou. Když začne bublat, přidáme cukr a špetku soli, přisypeme všechnu mouku a pořád mícháme vařečkou, aby nevznikly hrudky. Když z těsta stane malá kulička, necháme ještě minutku v hrnci na ohni, mícháme a pálíme těsto. Vejce přimícháváme do těsta pomocí ručního mixéru. Těsto naplníme do sáčku na zdobení dortů a vymačkáváme drobné hromádky na plech. Koblihy pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů po dobu cca. 12 až 15 minut, pak stáhneme na 180 stupňů. Než vložíme plech do trouby, potřísníme kuličky trochou vody, protože díky páře z vody nakyne.
Pro náplň, slijeme mléko a smetanu na šlehání do hrnce, vyškrábněte semínka z vanilkového trsu (nebo přidáme celý trs, ale ten pak později vyndáme) a dáme vařit na mírném ohni. Když se směs začíná vařit, sundáme hrnec ze sporáku. Jedno celé vejce a žloutky našleháme cukrem a ve dvou dávkách postupně přidáme škrob. Vymícháme konzistentní, hladký krém, bez hrudek.
Potom pomalu, postupně přiléváme do vaječné směsi mléko, aby vejce chladem neztuhly. Nepřetržitě mícháme! Celou směs pak může vrátíme zpět do hrnce a dáme zase na sporák. I teď krém pořád mícháme, aby se směs nepřipálila, a nezhrudkovatěla. Za pár minut krém zhoustne! Bude mít nádhernou texturu! Při ochlazování krému namačkáme navrch kousek potravinářské fólie, abychom zabránili vytvoření „kůžičky“ na povrchu krému. studený krém smícháme se šlehačkou a plníme jím malé koblížky.
Na čokoládový přeliv uvaříme smetanu, smícháme s čokoládou, a přelivem polejváme koblihy!

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam