Obrácený Jablečný Koláč – Tarte Tatin

Střední
Levný
Hodně

Příprava

K přípravě těsta zpracujeme máslo smoukou, scukrem a solí, přidáme jen tolik vody, aby se vše spojilo, ale nebylo lepkavé. Dáme zchladit a mezitím připravíme zkaramelizovaná jablka. Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na čtvrtiny. Na pánvi, kterou později vložíme do trouby, necháme rozpustit máslo, přidáme cukr a na malém ohni ho necháme zkaramelizovat. Když začne bublat přidáme oloupaná a rozčtvrcená jablka. Zkaramelizovaná jablka podusíme do poloměkka a poté sundáme ze sporáku. Těsto na pomoučené desce vyválíme do takové velikosti, aby pokrylo celou pánev. Na těsto naskládáme zkaramelizovaná jablka, okraje těsta vidličkou pomačkáme, střed koláče propícháme a pečeme na 190 stupních 20-25 minut. Po vytažení ztrouby necháme koláč 15 minut stydnout, poté jedním rychlým pohybem koláč vyklopíme zformy na talířový tác. Pokud se jablka přilepila k pánvi, tak je vyndáme a upravíme na povrchu koláče tak, že si tohoto triku ani nikdo nevšimne. Povrch koláče pokapeme zkaramelizovaným sirupem. Podáváme svanilkovou zmrzlinou.

zpět na seznam