Jablečný Koláč S Ořechovým Krémem

Střední
Levný
Hodně

Příprava

Nejdříve si připravíme těsto, protože ho musíme nechat minimálně hodinu odpočívat. Mouku, cukr, vanilinový cukr a sůl nasypeme do mísy. Přidáme na kostky nakrájené studené máslo a rukama začneme těsto drolit. Pokud se už všechny přísady spojily a vypadají jako drobenka, tak přidáme vajíčka a smetanu. Teď už začneme zpracovávat těsto rychleji. Zpracováváme do té doby, než se těsto úplně nespojí. Pokud je třeba, tak přidáme mouku. Těsto je hotové, když je pevné a nepřichytí se na stěny mísy, tedy nelepí se. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice. Během té doby, kdy nám těsto odpočívá v lednici, si připravíme nádivku: oloupeme jablka, nastrouháme je na hrubším strouhadle. Jablka pokapeme citrónovou šťávou a posypeme kůrou z citronu. Posypeme oběma cukry, škrobem a důkladně promícháme. Škrob je důležitý pro to, aby zabránil jablkům pouštět další šťávu a aby jablečná a citrónová šťáva těsto úplně nerozmočily. Ořechy pomeleme, ale stačí je i nasekat, můžou v něm tedy zůstat i větší části. Promícháme s menším množstvím hnědého cukru, přidáme trochu skořice, pak zalijeme smetanou až na okraj, aby se zakryly ořechy, ale není třeba, aby ořechy plavaly ve smetaně. Smetana má zde funkci zahušťovadla, tedy má pomoci vytvořit krém. Par minut zlehka povaříme na mírném ohni. Zapneme troubu na 180 stupňů. Máslem vymažeme koláčovou formu o průměru 28 cm, posypeme moukou. Těsto na pomoučněném válu vyválíme na plát silný asi půl centimetru. Z vyváleného plátu vykrojíme kruh větší, než je naše forma, vykrojený kruh přendáme do vymaštěné formy tak, aby přesahoval přes okraje formy, protože po naplnění musíme vrch koláče spojit těstem. Na těsto vložíme ořechovou nádivku a na ní pak jablka. Zbytek těsta opět vyválíme, vykrojíme z něj kulatý plát o velikosti formy. Tento plát dáme na vrch jablek, toto bude vrch koláče. Okraje těsta dobře zmačkáme a spojíme. Během pečení se v koláči vytvoří pára, tu je potřebné někam odvést. Proto je zvykem vrch jablečný koláčů propíchat vidličkou, nebo vytvořit na vrchu kulatý otvor. Koláč před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby byl hezky lesklý, a dáme do trouby. Pečeme asi 40 minut.

zpět na seznam