Jablečný a jahodový koláč

Střední
Střední
Hodně

Příprava

Připravíme si těsto. Smícháme mouku s máslem, přidáme další základní suroviny a rychle vše prohněteme. Na 30 minut vložíme do ledničky a mezitím si připravíme náplň. Umyjeme jablka, očistíme je a nastrouháme na větší kousky. Přidáme k nim cukr a až pustí šťávu, tak je ještě vymačkáme a následně podle chuti přidáme skořici.
Těsto rozdělíme na dvě stejné části o tloušťce cca 5 mm. Z jedné části těsta vytvoříme koláčovou formu, kterou následně 12 minut na 180 stupních předpečeme. Když vystydne, tak na ni rovnoměrně rozetřeme jablkovou náplň, kterou následně a podle vlastní fantazie zakryjeme zbytkem těsta. Potřeme vyšlehaným vajíčkem a pečeme na 180 stupních do zlatova.

Na dvou pánvích si zkaramelizujeme cukr a poté do něj přidáme nakrájená jablka a jahody, která v něm trochu pomáčíme. Poté, co nám poleva ovoce pěkně pokryje, přidáme jednu kostku másla. Dochutíme a dusíme do doby, než se nám chutě pěkně spojí s ovocem, ale pozor, ovoce nesmíme úplně rozvařit. Když to máme hotové, tak to trochu ochladíme, naložíme na koláčové těsto a pečeme.

zpět na seznam