Dokonale Pečené Kuře Z Bresse S Bramborovým Pyré

Střední
Střední
Průměrný

Příprava

Připravíme si 6% solný roztok: rozmixujme 120 g soli se 1880 g vody.Jakmile se sůl úplně rozpustí, můžeme do něj vložit připravené, očištěné a vykuchané celé kuře. Použijme čerstvé, nikoli rozmrazené kuře. Je důležité, aby kuře bylo celé ponořené v roztoku 10-12 hodin. Necháme ho takto odpočinout přibližně přes noc v lednici. Pokud marinování kuřete vynecháme, nebo použijeme kuře rozmrazené, nikdy nedosáhneme dokonalého výsledku. Druhý den ho vyndáme z lednice a otřeme dosucha. Kuře svážeme. Vložíme ho do hlubší porcelánové formy a přidáme trochu krájeného plstního sádla. Pečeme v troubě předehřáté na 220 stupňů 25-30 minut. Vyndáme ho a vypečeným sádlem ho důkladně přelijeme. Obratíme ho a dáme zpět do trouby na dalších 25-30 minut. Když čas pečení vyprší, vyndáme kuře, postavme ho prsní stranou dolů a rozpálíme veškeré vypečené sádlo. Mezitím dám několik stonků mateřídoušky a rozmačkaný česnek do břišního otvoru. Když je sádlo rozpálené, polejme jím důkladně pečené kuře a vlijerme ho i do břišního otvoru! Pokud jsme pracovali správně, ucítíme neodolatelnou vůni mateřídoušky a česneku. Kůže kuřete se stane extra křupavá. Kuře necháme 10-12 minut odpočinout, než jej budeme moci naporcovat. Nejlepší přílohou k němu je klasická bramborová kaše, kterou můžeme připravit, zatímco kuře odpočívá. Brambory Amandine uvaříme ve slupce. Ideálně během posledních dvaceti minut, kdy je kuře v troubě. Horké je oloupeme a ještě zatepla je prolisujeme. Pak brambory dáme zpět na plotnu a střídavě přidávámeme mléko a podle chuti i větší množství másla. Průběžně mícháme a zahříváme asi na 80 stupňů, aby se máslo nesrazilo.

zpět na seznam

Nastavení cookies