Citronový Moučník Tety Agáty

Střední
Střední
Hodně

Příprava

Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Vejce šleháme v míse alespoň 2 minuty. Přidáme cukr a dále promícháváme, dokud nevznikne hladká krémová hmota. Po jednom a za stálého míchání přidáme zbylá vejce, sůl a strouhanou citromovou kůru. Střídavě, po čtvrtkách, přidáváme mouku, mléko a prášek do pečiva, neboli čtvrt dávky mouky a prášku do pečiva, poté etvrt dávky mléka, pak opět mouku a prášek do pečiva atd. Když všechno spotřebujeme, středně rychle mícháme, dokud nezískáme pěnovitou konzistenci a´la „mousse“. Poznámka: po přidání prášku do pečiva už příliš nemíchejte. Máslem vymažeme mřížkovanou formu, vysypeme rovnoměrně moukou, případnou přebytečnou mouku odstraníme. Těsto poté nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě 45 minut. Zatímco se peče, připravíme si limonádu. Štávu z citronů vymačkáme do konve. Přidáme cukr a mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Doplníme vodou. Po dopečení vyndáme koláč z trouby a necháme ho dvě hodiny odležet, aby vychladl na pokojovou teplotu. Poté s pomocí talíře, který umístíme pod formu opatrně vyklopíme těsto z formy – pokud se nám to podaří, můžeme ho tam rovnou zase vrátit. Poznámka: V případě, že se nedaří těsto dostat z formy, vrátíme ho na pár minut do trouby a zkusíme to znovu. Během následujících 30 minut pokapeme každých 10 minut celou plochu moučníku ve třech dávkách rovnoměrně větším dílem citronové šťávy, tak, aby ji těsto vstřebalo a nerozmočilo se. Na závěr moučník znovu vyklopíme na tác a ještě ho pokropíme zbylou limonádou. Pokud vypadá, že není dostatečně zvlhčený, můžeme zakápnout dalším množsvím citronády. Podáváme posypaný nadrobno nadrcenými oříšky a ozdobené plátky citronu.

zpět na seznam