Bagel, Tuňáková Pomazánka, Lososová Pomazánka, Pomazánka Ze Sýru Feta

Příprava

Všechny ingredience 10-15 minut důkladně zpracováváme, mícháme, a nakonec masu rozdělíme na 8 stejných částí. Utěrkou je přikryjeme a necháme je 10 minut odpočívat. Na pomoučené desce je vyválíme do obdélníkového tvaru a po delších stranách je zavineme. Zkaždého vytvarujeme kruh, dva konce dobře spojíme. Poté je opět přikryjeme a necháme je 30 minut kynout. Mezitím vhrnci ohříváme vodu, do které jsme přidali lžíci soda bikarbony. Bagely zkaždé strany vaříme vhrnci půl-půl minuty, poté je vyndáme, pomažeme vaječným žloutkem, případně je posypeme makovými, sezamovými, lněnými semínky, ale teď je posypeme mandlemi, a nakonec je vložíme do trouby, kde je na 180 stupních pečeme do zlatova.

Tuňáka vidličkou rozmačkáme a smícháme smajonézou a smetanou. Přidáme najemno nakrájenou šalotku (fialovou/růžovou cibulku), najemno nakrájenou pažitku, petrželku, nakládané a najemno nakrájené kapary a hořčici. Vše dochutíme solí, čerstvě namletým pepřem, citronovou šťávou a nastrouhanou citronovou kůrkou. Lososa po obou stranách osolíme a cca 8 minut ho dusíme (buď na bambusovém pařníku, nebo vpřikryté pánvi, vtrošce vody). Poté necháme vystydnout. Vložíme do míchací mísy a vidličkou ho rozmačkáme. Vmalé misce vymícháme měkké máslo solivovým olejem. Přidáme to kdušenému lososu. Poté vše smícháme s najemno nakrájeným uzeným lososem, limetkovou šťávou a snajemno nasekanými bylinkami. Vše dochutíme troškou soli (pokud je to třeba), uzenou paprikou a bílým pepřem. Před podáváním ochladíme. V kuchyňském robotu do hladka vyšleháme sýr feta, česnek a olivový olej. Zahustíme smetanou a přimícháme najemno nasekanou mátu.

zpět na seznam