Babiččina Mramorová Bábovka

Světlý
Levný
Hodně

Příprava

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do žluté pěny, do které postupně přidáváme mouku, olej a teplou vodu. Nyní opatrně ručně vmícháme do těsta připravený sníh z bílků.

Formu na bábovku si vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Hotové těsto rozdělíme na dva díly a do jednoho vmícháme kakao. Obě těsta střídavě dáváme do připravené formy pomocí lžíce, tak aby se nám vrstvy těsta hezky střídaly, což ve výsledném efektu vytvoří mramor bábovky. Pečeme zvolna při 180 °C asi 45 minut – zdali je upečeno, vyzkoušíme špejlí.

Hotovou bábovku vyndáme z trouby, položíme na ni talíř a překlopíme. Pokud bábovka nechce vyskočit z formy, položíme na formu namočenou utěrku ve studené vodě a chvilku počkáme, pak to již půjde samo.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam