Babiččin Jablkový Koláč

Střední
Levný
Hodně

Příprava

Připravíme si mouku, přidáme sůl, na kostky nakrájené máslo a smícháme. Rozdělíme vajíčka, kžloutkům přidám dostatek vody a promíchám. Poté to přilejeme do těsta a těsto válíme do doby, než zněj vznikne pružná a homogenní hmota. Pak jej zabalíme do potravinové fólie, nebo alobalu a aspoň na půl hodiny jej vložíme do ledničky, aby se máslo stěstem spojilo. Než se nám těsto zchladí, tak předehřejeme troubu na 200 stupňů, na plech vložíme pečící papír, očistíme jablka, vyndáme znich jaderníky a vše zarovnáme. Vystydlé těsto rozdělíme na dva stejné kusy, jedno na pomoučeném povrchu jemně vyválíme na rozměry plechu a vložíme na plech. Těsto posypeme strouhankou, nastrouháme na něj jablko, bohatě posypeme rozinkami a okořeníme mletým kardamomem a skořicí. Stejně vyválíme i druhý kus těsta, položíme ho na jablkovou nádivku, upravíme okraje a vidličkou na více místech těsto propíchneme, aby během pečení měla kudy odcházet přebytečná pára. Nakonec těsto jemně potřeme vyšlehanými vajíčky a pečeme do doby, než se nám začne pěkně zabarvovat.

zpět na seznam

Nastavení cookies