Ořechové řezy „žerbó”
Pořad
: Babiččino cukroví
Ze 600 gramů mouky, 200 gramů margarínu a 100 gramů sádla připravíme drobenku. Přidáme 100 gramů cukru a kvásek, který jsme připravili ze 100 mililitrů mléka, trochu cukru a 20 gramů droždí. Dále přidáme 2 žloutky a lžičku jedlé sody. Uhněteme hladké těsto, které pak rozdělíme na 4 stejně velké části. Z každé vyválíme tenký plát o velikosti pekáče. Spodní plát potřeme meruňkovou marmeládou, pak posypeme třetinou plnky, připravenou z 300 gramů mletých vlašských ořechů a moučkového cukru. Pokryjeme druhým plátem, pak třetím, a ty stejným způsobem naplníme. Čtvrtým plátem vše přikryjeme a propícháme vidličkou. Pečeme po dobu 40, 45 minut. Pak připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpustíme 100 gramů čokolády ve 2 lžících oleje. Těsto rovnoměrně polijeme polevou a necháme uležet, až poleva ztuhne. Po vychladnutí nakrájíme na obdélníkové řezy.