Rozpis

3-4 fő
150 g mouky
1lžička soli
1lžíce cukru
60 g másla
4-5lžic studené vody
60 g žitných sušenek
 
1500 g jablek
70 g třtinového cukru
2lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
2lžičky mleté skořice
½lžičky mletého zázvoru
½lžičky soli
300 ml cideru (nebo jablečné šťávy)
1vanilkový lusk
2lžíce kandovaného zázvoru
2lžíce kukuřičného škrobu
1vejce
2lžíce studeného másla
 třtinový cukr na posypání

Podobné recepty

  • Moučník „Velikonoční překvapení” - Velikonoční menu

    Mouku, prášek do pečiva a sůl smícháme přes síto do mísy. V jiné míse si smícháme máslo s dvěma prvními druhy cukru, a to tak, abychom získali nadýchaný krém....

    další
  • Horká èokoláda

    Smetanu asi minutu nebo pùldruhé minuty povaűíme (není nutné pűivádìt k varu). Pűidáme kvalitní hoűkou èokoládu a sójovou zakysanou smetanu.Pűistrouháme k tomu...

    další
  • Řezy „Myšička“

    Tři jablka nastrouháme a smícháme s moukou, smetanou, s vajíčky a olejem. K tomu přisypeme cukr, jeden balíček vanilkového cukru, jedno balení prášku do pečiva...

    další

Jablečný koláč se zázvorem a křupavým těstem

  • Jablecny_kolac_se_zazvorem_a_krupavym_testem

Mouku zpracujeme v kuchyňském robotu se studeným máslem, solí, cukrem a takovým množstvím vody, aby se těsto spojilo. Necháme půl hodiny odpočinout v chladničce. Mezitím najemno nasekáme sušenky.
Oloupeme jablka, odstraníme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky. Ochutíme cukrem, mletou skořicí a mletým zázvorem. Přidáme trochu soli a citronovou šťávou. Necháme hodinu odstát, aby pustila šťávu.
Mezitím rozmícháme cider se semínky z vanilkového lusku. Svaříme ho asi na jednu třetinu. Z jablek slijeme šťávu, přidáme ji k cideru a společne vaříme tak dlouho, až zůstane jen 100 ml tekutiny. Kukuřičný škrob rozpustíme ve třech lžících vody a přidáme k jablečné šťávě. Vaříme asi minutu, až úplně zhoustne. Necháme vychladnout a pak smícháme s jablečnými plátky a na tenké plátky nakrájeným kandovaným zázvorem.
Na  vál nasypeme najemno nasekané sušenky (místo mouky) a 2/3 těsta rozválíme. Do hlubší formy na koláč dáme pečicí papír a vyložíme ji těstem. Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem. Náplň hezky urovnáme a na povrch dáme malé kousky másla. Zbytek těsta rozválíme a dáme navrch koláče. Na okraji obě vrstvy těsta spojíme. Vršek těsta potřeme vejcem  a nařízneme, aby pára vzniklá při pečení mohla unikat. Posypeme třtinovým cukrem a dáme na 10 minut do mrazáku. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů 1,5-2 hodiny. Vyndáme z trouby a necháme úplně vychladnout.


ostavite komentar