Tiramisu

Příprava

20 cm formu si vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Máslo a mléko vaříme v menším hrnci, dokud se máslo nerozpustí. Necháme vystydnout. Mouku promícháme s práškem do pečiva. Vejce utřeme s cukrem a smícháme s rozpuštěným máslem a mlékem, nakonec zapracujeme i moučnou směs. Směs vlijeme do předem připravené formy a pečeme na 175 stupních 40-45 minut. Zkusíme těsto propíchnout, a když se nelepí, vyjmeme je z trouby. Necháme vychladnout, vyklopíme z formy a rozkrojíme na 4 pláty.

Na kávový sirup svaříme v malém hrnci kávu s cukrem. Whisky přidáme až ve chvíli, kdy se cukr rozpustí, aby se nevypařil alkohol. Necháme vychnladnout.

Na krém vymícháme na vodní lázni 4 žloutky s cukrem. Když směs zhoustne, sundáme ji z ohně a necháme vychladnout. Pak vmícháme mascarpone a vanilkovou esenci a necháme v lednici chladit. Pomocí mixéru ušleháme smetanu. Opatrně ji vmícháme do mascaropne a dáme znovu chladit.

Na dno 24cm dortové formy položíme první dortový plát. Obložíme cukrářskými piškoty. Pokapeme kávovým sirupem a potřeme čtvrtinou krému. Ve vrstvám klademe pláty, kávový sirup a krém. Navrch dortu dáme poslední díl krému. Před podáváním vložíme minimálně na 4 hodiny do lednice, nejlépe však přes noc. Před podáváním ozdobíme kakaovým práškem a čokoládovými hoblinkami.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam