TV Paprika Logo

„Šomlói Galuška” Netradičně

Příprava

Připravíme piškotové těsto: z vaječných žloutků a cukru utřeme pěnu. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z vaječných bílků a zlehka promícháme. Smícháme mouku a kakaový prášek a opatrně vmícháme do vaječné směsi. Na dno plechu položíme papír na pečení a přelijeme těsto tak, aby bylo na plechu rovnoměrně rozprostřeno do výše asi 1 centimetru. Upečeme ve středně teplé troubě. Připravíme sirup na zalití moučníku: víno povaříme s vodou, cukrem a částí připravených sušených švestek. Potom necháme vychladnout. Suroviny na čokoládovou polevu povaříme nad párou a potom necháme také vychladnout. Pro přípravu vanilkového krému dáme povařit mléko s vanilkovým luskem. Vaječné žloutky rozmícháme s cukrem a pudingovým práškem. Horké mléko přilijeme opatrně a za stálého míchání do vaječného krému, potom na mírném plameni přivedeme k varu. Nakonec přimícháme tuhý sníh ušlehaný z vaječných bílků. Piškot rozdělíme na tři díly. Jednu vrstvu položíme na dno nádoby, zakapeme sirupem, posypeme ořechy a švestkami předem namočenými ve víně. Potřeme polovinou vanilkového krému a položíme druhou vrstvu piškotu. Potom opět zakapeme sirupem, posypeme ořechy a švestkami a potřeme krémem. Vše zakončíme vrstvou piškotu, zakapeme sirupem a bohatě posypeme kakaovým práškem. Vložíme do chladničky a po několika hodinách podáváme zalité důkladně vychlazenou čokoládovou polevou a ozdobené šlehačkou.

zpět na seznam