Lemon Curd, Citronový Koláč

Střední
Střední
Hodně

Příprava

Mouku a moučkový cukr smícháme společně s na kostky nakrájeným studeným máslem. Přidáme vaječné žloutky a zapracujeme je, aby se spojily s ostatními ingrediencemi. Těsto zabalíme do folie a odložíme ho na pár hodin do lednice odpočinout. Poté těsto vyválíme a vyložíme ním koláčovou formu, pěkně ho do formy namačkáme. Těsto zatížíme a předpečeme si ho na 190 stupních. Nad parou si rozpustíme máslo s cukrem, do kterého jsme přidali citronovou kůrku, nastrouhanou kůrku z limetky, citronovou šťávu. Když se máslo rozpustí, tak za stálého míchání přidáme vajíčka, stáhneme intenzitu ohně, aby se nám vše zahustilo. Následně vše odložíme bokem a necháme vystydnout, nakonec přimícháme nadrcenou bazalku. Mezitím 15 dkg vaječných bílků smícháme s 30 dkg cukru a nad parou je zostra zahříváme cca 10-15 minut, abychom z nich vyšlehali pevnou pěnu. Vystydnutý citronový krém rozmázneme (a roztáhneme) na koláčové těsto a pak ho na delší dobu odložíme do ledničky. Když vystydne, tak jej potřeme sladkou, vaječnou pěnou.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam