Kakaový Šnek

Střední
Levný
Hodně

Příprava

Máslo necháme zchladit na střední teplotu. Mezi dvěma pečicími papíry z něj rozválíme plát o tloušťce ½ cm. Vrátíme do lednice. Mléko mírně ohřejeme. Přidáme cukr a necháme vzejít kvásek (rozdrobíme do něj droždí a dáme stranou na 10 minut.) Mouku smícháme se zbylým cukrem a solí. Přimícháme hotový kvásek a smícháme dohladka. Z těsta vytvarujeme kouli a odložíme ji na hodinu do chladničky. Těsto rozválíme, doprostřed položíme máslový plát, přehneme přes něj okraje těsta tak, aby máslo nikde nečouhalo a pak společně rozválíme. Poskládáme do tvaru obálky a vložíme znovu do lednice. Každou půlhodinu těsto vyndáme a znovu skládáme – celkem 3x, a dáváme pozor, abychom těsto vždy váleli po natočení o 90 stupňů. Po trojím skládání vyválíme těsto o zhruba centimetrové tloušťce. Mírně ho navlhčíme a posypeme směsí kakaa a cukru. Dbáme na to, abychom u okraje těsta nechali asi centimetrovou pluchu. Tu nakonec navlhčíme a spojíme konce kotouče. Zarolujeme a nakrájíme šneky. Rozmístíme je na plech vyložený pečicícm papírem a vlhkou rukou je trochu stlačíme. Necháme dvě hodiny kynout na pokojové teplotě. Pokud se nám příliš nafouknou, znovu je trochu stlačíme a nakonec je pečeme 20 minut v troubě na 220 stupních.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam