TV Paprika Logo

Jablečný Dort

Příprava

Jablka oloupeme a nakrájíme je na tenké plátky. Potom je podusíme v pánvi s 10 dkg cukru a špetkou soli. Přidáma hrozinky máčené v rumu, skořici, vanilkový cukr a šťávu vymačkanou z jednoho citronu. Promícháme a ještě několik minut dusíme. Těsto si vyrobíme tím způsobem, že smícháme mouku s práškovým cukrem, s máslem o teplotě stejné jako lidská dlaň a se 2 vaječnými žloutky. Do toho nastrouháme kůru ze čtvrtky citronu a přisypeme vanilkový cukr. Potom necháme těsto 30 minut odpočívat v chladničce. Po uplynutí této doby těsto vyválíme a pak je dáme do formy na dort, ale tak, aby mělo okraj. Spodek propícháme vidličkou, aby se nám při pečení nenafouklo. V troubě o teplotě 200-220 °C se nám během několika minut upeče a bude mít lákavou kůrčičku. Jablečnou náplň naklademe na zpola upečené těsto, posypeme práškovým cukrem, vrátíme do horké trouby a pečeme ještě asi 15-20 minut.

zpět na seznam