Éclair

Střední
Střední
Hodně

Příprava

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Mléko, vodu, máslo, cukr a sůl dáme do středně velkého kastrolu. Svaříme. Stáhneme z ohně a přimícháme mouku. Vrátíme na oheň a na středně velkém plameni zahříváme a průběžně mícháme, až se hmota začne oddělovat od stěny kastrolu a pokryje ji tenkou filmovou vrstvou – asi 2-3 minuty. Těsto dáme do robotu, necháme trochu vychladnout a jednotlivě do něho zapracujeme vejce. Přendáme do zdobícího sáčku a na plech vyložený pečicím papírem vymačkáme z těsta malé proužky. Špičky zatlačíme navlhčenou rukou zpět. Vložíme do předehřáté trouby. Po 15 minutách pečení stáhneme teplotu na 160 stupňů a dalších 20 minut těsto sušíme. Vyndáme z trouby a necháme úplně vychladnout. Černý rybíz povaříme s cukrem v malém kastrůlku. Pak ho přes sítko propasírujeme a necháme vychladnout. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkou a ve středně velkém kastrolu je vymícháme doběla. Přidáme mouku a škrob a rozmícháme dohladka. Mléko povaříme v malém kastrolu a postupně, v malých dávkách přimícháme k vaječné směsi. Na středně velkém plameni opět svaříme, a přitom průběžně mícháme. Přimícháme ovocné pyré. Vše necháme vychladnout a přeneseme do zdobicího sáčku. Vychlazené korpusy Éclair rozřízneme a naplníme rybízovým krémem.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam