Rozpis

3-4 fő
55 dkg mouky
10 dkg cukru
2polévkové lžíce sušeného droždí
1lžičky soli
 Strouhaná kůra z jednoho citronu
3celá vejce
1,2 dl studené vody
15 dkg změklého másla + na vymazání formy
 
 Na náplň:
15 dkg rozpuštěné čokolády
12 dkg rozpuštěného másla
5 dkg cukru moučka
3 dkg hořkého kakaa
1lžička soli
 (nebo: 1 lžička mletého kardamomu)
10 dkg nahrubo nasekaných ořechů
 
 Sirup na polevu:
25 dkg cukru
1,5 dl vody

Podobné recepty

  • Skořicový a ořechový šnek

    Suroviny na těsto zpracujeme v kuchyňském robotu, hotové těsto pak necháme jeden den odpočívat v lednici. Druhý den těsto rozválíme, natřeme rozpuštěným máslem...

    další
  • Čokoládový koláč

    Všechny ingredience dáme do kuchyňského robota a necháme v něm uhníst těsto, které na jeden den odložíme do lednice. Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní...

    další
  • Kakaový šnek

    Máslo necháme zchladit na střední teplotu. Mezi dvěma pečicími papíry z něj rozválíme plát o tloušťce ½ cm. Vrátíme do lednice. Mléko mírně ohřejeme. Přidáme...

    další

Čokoládový Krantz

  • Cokoladovy_Krantz

Těsto i náplň si ideálně připravíme den dopředu. Do velké mísy díme mouku, cukr krystal, droždí v prášku a strouhanou citronovou (nebo pomerančovou) kůru. Promícháme, a přidáme tři vejce a vodu. S pomocí robotu nebo hnětačího nástavce uhněteme těsto, zamícháme a postupně přidáváme změklé máslo. Mícháme 5-6 minut, dokud se těsto  zcela nespojí. Vytvarujeme z něj bochánek a minimálně na několik hodin a ideálně na celou noc vložíme zakryté v olejem vymazané skleněné nádobě do lednice. Předem si připravíme také náplň (je to praktické, ale v případě potřeby si ji můžeme nachystat čerstvou až druhý den). Na vodní lázni rozpustíme nakrájenou čokoládu a máslo.  V misce smícháme moučkový cukr, kakaový prášek a sůl (případně kardamom), tak, aby v ní nezůstaly hrudky. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a máslo a promícháme. Vložíme do lednice (do druhého dne ztuhne, takže ji na vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě necháme trochu povolit tak, aby se dala natírat, ale nebyl příliš tekutá.) Druhý den rozdělíme těsto i náplň na dva díly. (doporučuji převážit na kuchyňské váze, aby byly díly opravdu stejně velké). První bochánek rozválíme na pomoučněném vále na obdélník o rozměrech 40x30 cm. Potřeme polovinou čokoládové náplně, posypeme nahrubo nastrouhanými ořechy a kandovanou pomerančovou slupkou. Podélně zapleteme. Pomocí ostrého nože rozřízneme na dvě půlky a zapleteme opět podélně, ve třech rovnoměrných fázích. Opatrně přemístíme do vymazané chllebové formy. Stejný postup zopakujeme s druhou polovinou těsta a náplně.  Necháme ještě hodinu kynout na místě v závětří. Mezitím si v menším hrnci svaříme cukr a vodu, trochu je vychladíme a zastříkneme hotový horký koláč. Necháme úplně vychladit a nakrájíme. 

ostavite komentar