Rozpis

3-4 fő
 Přísady:
12,5 dkg mouky
2pl cukru
1/2lžičky soli
12 dkg studeného másla na kostky
1/2lžičky vanilkové esence
 
2celá vejce + 3 vaječné žloutky
80 g cukru
1/4lžičky kukuřičného škrobu
1,5 dl čerstvě vymačkané citronové šťávy
12 dkg másla
 
3vaječné bílky
4,5pl cukru
 špetka soli

Podobné recepty

  • Horká èokoláda

    Smetanu asi minutu nebo pùldruhé minuty povaűíme (není nutné pűivádìt k varu). Pűidáme kvalitní hoűkou èokoládu a sójovou zakysanou smetanu.Pűistrouháme k tomu...

    další
  • Řezy „Myšička“

    Tři jablka nastrouháme a smícháme s moukou, smetanou, s vajíčky a olejem. K tomu přisypeme cukr, jeden balíček vanilkového cukru, jedno balení prášku do pečiva...

    další
  • Moučník „Velikonoční překvapení” - Velikonoční menu

    Mouku, prášek do pečiva a sůl smícháme přes síto do mísy. V jiné míse si smícháme máslo s dvěma prvními druhy cukru, a to tak, abychom získali nadýchaný krém....

    další

Citronový dortík

  • Citronovy_dortik

Smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme kousky studeného másla a rychlými pohyby uhněteme pružné těsto - lze i s pomocí robotu. Vytvarujeme kotouče, zabalíme do folie a vychladíme. O půl hodiny později vyválíme na těsto o tloušťce 3mm, vložíme do formy s odnímatelným dnem, propícháme a znovu vložéme do mrazáku na půl hodiny.  Vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů a během 20 minut upečeme dozlatova.

Zatímco se peče těsto, připravíme si krém. Cukr, škrob, sůl, citronovou šťávu a máslo vložíme do menšío hrnce. Za stálého míchání necháme úplně rozpustit máslo a během další minuty necháme směs úplně svařit.
Žloutky a celá vejce mírně ušleháme, přidáme dvě polévkové lžíce máslové směsi s citronem a vrátíme vše do hrnce. Stáhneme plamen a za průběžného míchání necháme krém zhoustnout.  Vložíme do mísy, nastrouháme kůru z jednoho citronu, zakryjeme pečicím papírem, aby se nevytvořil škraloup a necháme vychladnout. Krém si můžeme připravit i den předem. 

Vystydlé těsto plníme citronovým krémem. Vaječné bílky ušleháme s pomocí robotu. Až se zpění, přidáváme postupně sůl a cukr - po každé dávce cukru znovu důkladně šleháme, aby nám vznikl skutečně tuhý sníh. Sněhem naplníme cukrářský sáček a tvoříme malé ozdobné růžičky, případně nanášíme na citronový základ pomocí cukrářské karty. S pomocí flambovací pistole povrch sněhu mírně zkaramelizujeme. 

ostavite komentar