Citronový Dortík

Střední
Střední
Hodně

Příprava

Smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme kousky studeného másla a rychlými pohyby uhněteme pružné těsto – lze i s pomocí robotu. Vytvarujeme kotouče, zabalíme do folie a vychladíme. O půl hodiny později vyválíme na těsto o tloušťce 3mm, vložíme do formy s odnímatelným dnem, propícháme a znovu vložéme do mrazáku na půl hodiny. Vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů a během 20 minut upečeme dozlatova. Zatímco se peče těsto, připravíme si krém. Cukr, škrob, sůl, citronovou šťávu a máslo vložíme do menšío hrnce. Za stálého míchání necháme úplně rozpustit máslo a během další minuty necháme směs úplně svařit. Žloutky a celá vejce mírně ušleháme, přidáme dvě polévkové lžíce máslové směsi s citronem a vrátíme vše do hrnce. Stáhneme plamen a za průběžného míchání necháme krém zhoustnout. Vložíme do mísy, nastrouháme kůru z jednoho citronu, zakryjeme pečicím papírem, aby se nevytvořil škraloup a necháme vychladnout. Krém si můžeme připravit i den předem. Vystydlé těsto plníme citronovým krémem. Vaječné bílky ušleháme s pomocí robotu. Až se zpění, přidáváme postupně sůl a cukr – po každé dávce cukru znovu důkladně šleháme, aby nám vznikl skutečně tuhý sníh. Sněhem naplníme cukrářský sáček a tvoříme malé ozdobné růžičky, případně nanášíme na citronový základ pomocí cukrářské karty. S pomocí flambovací pistole povrch sněhu mírně zkaramelizujeme.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam