Rozpis

3-4 fő
40 dkg nasekaných ořechů
15 dkg strouhanky
25 dkg rozpuštěného másla nebo olivového oleje
2lžíce cukru
1čajová lžička mleté skořice
 
 K přípravě sirupu:
1 kg cukru
6 dl vody
 šťáva a kůra z jednoho citronu

Podobné recepty

  • Horká èokoláda

    Smetanu asi minutu nebo pùldruhé minuty povaűíme (není nutné pűivádìt k varu). Pűidáme kvalitní hoűkou èokoládu a sójovou zakysanou smetanu.Pűistrouháme k tomu...

    další
  • Moučník „Velikonoční překvapení” - Velikonoční menu

    Mouku, prášek do pečiva a sůl smícháme přes síto do mísy. V jiné míse si smícháme máslo s dvěma prvními druhy cukru, a to tak, abychom získali nadýchaný krém....

    další
  • Řezy „Myšička“

    Tři jablka nastrouháme a smícháme s moukou, smetanou, s vajíčky a olejem. K tomu přisypeme cukr, jeden balíček vanilkového cukru, jedno balení prášku do pečiva...

    další

Baklava

  • Baklava

Důkladně smícháme ořechy, cukr, strouhanku a skořici. 
Uvaříme sirup. Máslo rozpustíme a vymažeme dno plechu. Každý plát listového těsta taktéž natíráme rozpuštěným máslem.
Na spodek dáme 4 pláty těsta a navrch pak také 4 pláty potřené máslem, nádivkou se plní dva a dva pláty těsta. Když máme těsto naplněné, tak ostrým nožem koláč nakrájíme na čtverce a zároveň jednotlivé díly můžeme ozdobit celými mandlemi, pistáciemi, nebo ořechy.
Koláč můžeme krájet na čtverce nebo na kosočtverce.
Trochu ho pokropíme vodou a dáme do vyhřáté trouby, pečeme na 200 stupních 15 minut, pak snížíme teplotu na 160 stupňů a pečeme dozlatova.
Po vytažení z trouby ho hned polijeme sirupem. Necháme odležet 4 až 5 hodin, nebo nejlépe přes celou noc, aby díky sirupu získal ještě lepší chuť.

ostavite komentar