Baklava

Střední
Střední
Hodně

Příprava

Důkladně smícháme ořechy, cukr, strouhanku a skořici. Uvaříme sirup. Máslo rozpustíme a vymažeme dno plechu. Každý plát listového těsta taktéž natíráme rozpuštěným máslem. Na spodek dáme 4 pláty těsta a navrch pak také 4 pláty potřené máslem, nádivkou se plní dva a dva pláty těsta. Když máme těsto naplněné, tak ostrým nožem koláč nakrájíme na čtverce a zároveň jednotlivé díly můžeme ozdobit celými mandlemi, pistáciemi, nebo ořechy. Koláč můžeme krájet na čtverce nebo na kosočtverce. Trochu ho pokropíme vodou a dáme do vyhřáté trouby, pečeme na 200 stupních 15 minut, pak snížíme teplotu na 160 stupňů a pečeme dozlatova. Po vytažení z trouby ho hned polijeme sirupem. Necháme odležet 4 až 5 hodin, nebo nejlépe přes celou noc, aby díky sirupu získal ještě lepší chuť.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam