Rozpis

3-4 fő
1 kg jablek
50 dkg másla
70 dkg hladké mouky
4vaječné žloutky
 Špetku soli
8lžic vody
10 dkg třtinového cukru
2lžičky mleté skořice
1lžička mletého kardamomu
1hrst zlatých rozinek
1-2hrsti strouhanky

Podobné recepty

  • Řezy „Myšička“

    Tři jablka nastrouháme a smícháme s moukou, smetanou, s vajíčky a olejem. K tomu přisypeme cukr, jeden balíček vanilkového cukru, jedno balení prášku do pečiva...

    další
  • Horká èokoláda

    Smetanu asi minutu nebo pùldruhé minuty povaűíme (není nutné pűivádìt k varu). Pűidáme kvalitní hoűkou èokoládu a sójovou zakysanou smetanu.Pűistrouháme k tomu...

    další
  • Moučník „Velikonoční překvapení” - Velikonoční menu

    Mouku, prášek do pečiva a sůl smícháme přes síto do mísy. V jiné míse si smícháme máslo s dvěma prvními druhy cukru, a to tak, abychom získali nadýchaný krém....

    další

Babiččin jablkový koláč

  • Babiccin_jablkovy_kolac

Připravíme si mouku, přidáme sůl, na kostky nakrájené máslo a smícháme. Rozdělíme vajíčka, k žloutkům přidám dostatek vody a promíchám. Poté to přilejeme do těsta a těsto válíme do doby, než z něj vznikne pružná a homogenní hmota. Pak jej zabalíme do potravinové fólie, nebo alobalu a aspoň na půl hodiny jej vložíme do ledničky, aby se máslo s těstem spojilo. Než se nám těsto zchladí, tak předehřejeme troubu na 200 stupňů, na plech vložíme pečící papír, očistíme jablka, vyndáme z nich jaderníky a vše zarovnáme.
Vystydlé těsto rozdělíme na dva stejné kusy, jedno na pomoučeném povrchu jemně vyválíme na rozměry plechu a vložíme na plech. Těsto posypeme strouhankou, nastrouháme na něj jablko, bohatě posypeme rozinkami a okořeníme mletým kardamomem a skořicí. Stejně vyválíme i druhý kus těsta, položíme ho na jablkovou nádivku, upravíme okraje a vidličkou na více místech těsto propíchneme, aby během pečení měla kudy odcházet přebytečná pára. Nakonec těsto jemně potřeme vyšlehanými vajíčky a pečeme do doby, než se nám začne pěkně zabarvovat.

ostavite komentar