Naše pořady od A do Z

Naše pořady

Středomořská kuchyně s Yotamem Ottolenghim

Adás

program_not_ininterval

Středomořská kuchyně s Yotamem Ottolenghim

  • ottolenghis_mediterranean_feast
Yotam Ottolenghi se toulá jižní a východní částí Středomoří a snaží se naše domácnosti obohatit o klenoty kulinářského umění těchto poměrně exotických koutů světa.

Yotamova cesta začíná v nejlidnatějším marockém městě, zvaném Marrákeš, ve kterém odhaluje tajemství tadžinu a ukáže nám, kde mají nejlepší pouliční pochoutky. Odtud Yotam pokračuje do Istambulu, kde se pustí do přípravy pizzy posypané pikantním hovězím masem a zapečené směsi s krevetami a sépiemi, rajčaty a sýrem. Zbude mu čas také na artyčoky se smetanou, baklavu a rýžový nákyp se skořicí. V jednom z nejoblíbenějších severoafrických rekreačních středisek se Yotam živí čerstvě chycenými rybami, objeví celonárodní nadšení, kterým je opředena harissa, a ochutná i pikantní klobásu merguez. Na závěr dorazí náš hrdina do Tel-Avivu, kde objevuje nejčerstvější kulinářskou produkci Izraele; ochutná mořské plody připravené nevšedním způsobem a pak uvaří něco dobrého na zub s několika velice slavnými mistry kuchaři.

Naše kuchařská celebrita tentokrát navštíví čtyři nejkrásnější ostrovy ve Středozemním moři; cílem jeho cesty bude Korzika, Sardinie, Mallorca a Kréta, z jejichž bohaté gastronomické pokladnice vybere co možná nejcennější klenoty se všemi jejich barvami, chutěmi a tajemstvími.

Yotam cestuje z jedné středomořské perly na druhou. Ostrovy mu učarovaly již v dětství, kdy o nich často fantazíroval. Těmto fantastickým představám se díky úžasné práci kameramana a dokonalým snímkům gastronomických kreací nyní přiblížíme takříkajíc na dosah ruky. V tomto seriálu Yotam zkoumá, nakolik do sebe tyto významné středomořské ostrovy - vydané v dějinách často napospas západním i východním vlivům, ať už v důsledku vojenských střetnutí, nebo vzájemných obchodních styků - nasály a přetvořily “k obrazu svému” kulinářství rozličných civilizací, říší a národů, jež se na jejich pobřežích v různých dobách vyskytly. Daly tak vzniknout pokrmům, jež svými rysy připomínají obránce i nájezdníky, kteří spolu kdysi v dějinách o ostrovy bojovali, ale zároveň mají v sobě něco silně lokálního a originálního. Cesta začíná objevováním divokých a syrových krás Sardinie a Korziky, odtud zamíříme k jihu na Baleáry, na Mallorcu, porostlou mandlovými háji, abychom nakonec zakotvili na Krétě, ostrově mnoha barev.

Ve svém seriálu se Yotam setkává s nejproslulejšími mistry kuchaři a hvězdami lokálního kulinářství, na vlastní oči uvidí pestrou gastronomickou paletu neuvěřitelně bohaté ostrovní nabídky jídel a pozná i nové, zajímavé chutě, které se dají kombinovat s tradičními a klasickými recepty, nad nimiž čas už dávno nemá žádnou moc. Pořad ovšem není pouhým řetězcem vzájemně se trumfujících receptů. Z obsahu talířů totiž dokážeme vyčíst i důležité události dějin navštívených ostrovů.